2 Eki 2007

IBM hastayı avatara çeviriyor

Doktorlar, IBM'in yeni yazılımıyla, avatar görüntüsündeki insan vücudunun 3 boyutlu sanal modeli üzerinde çalışabilecek.

IBM, doktorların hastalarıyla ilgili her türlü tıbbi veriye, 3 boyutlu sanal insan vücudu modeli (avatar) üzerinden ulaşabilmelerini sağlayan özel bir prototip yazılım geliştirdi.

IBM’in Zürih’teki Araştırma Laboratuvarı’nda geliştirilen ASME (Anatomik ve Sembolik İşaretleme Sistemi) adlı yazılım sayesinde, doktorlar avatar üzerinde istedikleri noktaya tıklayarak, hastanın belirlenen bölgesindeki bütün tıbbi verilere erişebiliyor. ASME, ileri 3 boyutlu modelleme teknikleriyle doktorlara daha hızlı ve kesin teşhis koyma konusunda yardımcı oluyor.

IBM’in “insan vücudu için hazırlanmış Google Earth” olarak tanımladığı ASME, doktorlara hastanın laboratuvar test sonuçları, röntgen filmleri, EKG, MRI raporları gibi yazılı ve görsel tıbbi verilerine tek bir tıklamayla ulaşılabilmesinisağlıyor.

Yazılım, grafik ve yazılı bilgiler arasında bağlantı kurmak için 300.000 tıbbi terimi içeren SNOMED (Sistemli Tıbbi Terminoloji Standardı) sisteminden yararlanıyor. ASME sayesinde birbirinden tamamen farklı yapıdaki teşhis ve hastalık raporlarına tek bir veritabanından eşzamanlı ulaşılabiliyor.

kaynak: teknolatte.com

EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

1 yorum:

servis dedi ki...

Siteniz gerçekten çok güzel ve paylaşımlar mükemmel, asus servisleri olarak kaliteli hizmet sunmaktayız.